Αναφορά Σαφένιας και Ανταριασμένης στη διπλωματική του Σπύρου Καλαντζή με τίτλο: «Η Ελληνική Λογοτεχνία του Φανταστικού κατά την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα: επισκόπηση των εκδοτικών τάσεων και των δημιουργών».

Ο Σπύρος Καλαντζής (γνωστός στον συγγραφικό χώρο ως Νίκος Βιτωλιώτης) έγραψε τη διπλωματική του για το μεταπτυχιακό τμήμα Δημιουργικής Γραφής του ΕΑΠ με θέμα: «Η Ελληνική Λογοτεχνία του Φανταστικού κατά την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα: επισκόπηση των εκδοτικών τάσεων και των δημιουργών».

Ανάμεσα σε διάφορα ενδιαφέροντα κάνει αναφορά στην «Ανταριασμένη» και τη «Σαφένια». Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια, τη γενναιοδωρία και το θάρρος του (σπάνια χαρακτηριστικά) και του εύχομαι καλή επιτυχία στη συγγραφική του πορεία.

Ακολουθεί το απόσπασμα από τη διπλωματική:

«Τα έργα της Κωνσταντίνας Κοράκη, ενώ έχουν για πρωταγωνιστές εφήβους ή νεαρά σε άτομα, διαβάζονται με ενδιαφέρον και από ενήλικες και μπορούν να χαρακτηριστούν ως sui generis. Στο μυθιστόρημα Η Ανταριασμένη, οι φίλοι και τα Κτίρια (2016, εκδ. Λυκόφως), η Κοράκη περιγράφει μια πόλη, οι κάτοικοι της οποίας προσπαθούν κάθε μέρα να σκαρφαλώσουν σε ζωντανά κτήρια, τα οποία τους βασανίζουν απομυζώντας τα συναισθήματά τους. Η κοσμοπλασία του έργου είναι πρωτότυπη και μας συστήνει ένα πλήθος από αλλόκοτες φυλές οι οποίες ζουν ξεχωριστά από τους ανθρώπους, πειραματιζόμενες ενίοτε μαζί τους. Η Ανταριασμένη, η νεαρή πρωτατωνίστρια, προσπαθώντας να ξαναβρεί τους χαμένους γονείς της, έρχεται αντιμέτωπη με τα ζωντανά κτήρια και τα πολεμά όπως κανείς άλλος έως εκείνη τη στιγμή.

Η κοσμοπλασία της Ανταριασμένης ολοκληρώνεται στο επόμενο μυθιστόρημα της Κοράκη, την καλειδοσκοπική Σαφένια (2019, εκδ. Λυκόφως), η οποία δεν βγήκε στα βιβλιοπωλεία παρά με ελάχιστα αντίτυπα. Η Σαφένια είναι συγχρόνως το prequel και το

sequel της Ανταριασμένης και μπορεί να συγκριθεί στην ατμόσφαιρά του με την εμβληματική Αλίκη του L. Carroll. Η αφήγηση δημιουργεί ένα ονειρικό περιβάλλον, έναν κόσμο προς εξερεύνηση, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς ακόμα και σε διεθνές επίπεδο».

Μπορείτε να διαβάσετε τη διπλωματική του Σπύρου Καλαντζή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://apothesis.eap.gr/handle/repo/55302…

………………………………………………………………………………………………………

Τα βιβλία, καθώς και μια νουβέλα μαζί με κάποια διηγήματα, κυκλοφορούν ελεύθερα στο ιστολόγιό μου, καθώς δεν μπορούσαν να ζουν σε ασφυκτικό περιβάλλον.

https://wordpress.com/view/konstantinakoraki.wordpress.com

Η Σαφένια κυκλοφορεί και στο amazon στα αγγλικά.

https://www.amazon.com/…/ref=dbs_a_def_rwt_hsch_vapi…

Σχολιάστε